Sunday, November 15, 2015

Карта на Света Гора

Това е карта на Света Гора на Friends of Mount Athos (FoMA) от 2013 година всички права запазени.


Картата е за обща ориентация, и не е за да служи при посещение на Света Гора. Както беше споменато в предишните секции, в региона около Света Гора се продават различни туристически карти но те не се препоръчва да бъдат използвани защото не са акуратни.

Най-новата карта на Света Гора е публикувана от члена на FoMA и картограф Peter Howorth със съдействието на членове на FoMA, които се грижат за поддръжката и възстановяването на пътеките на Атон.
За приготвянето на тази карта Петер е събрал стотици GPS тракове, които той и членове на FoMA са направили и подобрили. Картата е базирана на топографски данни с висока резолюция от топографски мисии на НАСА (Shuttle Radar Topography Mission of NASA), сателитни снимки от програмата Плеяди (Pleiades Program) и снимки от публичното пространство. Допълнителна информация е събрана след изучаването на по-стари карти и разговори с Атонски монаси. В резултат се е получила такава пълна и прецизна карта, която преди никога не е съществувала за Света Гора. Информацията за пътеките на картата е постоянно допълвана и поправяна в случаите когато пътеките се променят.
Поклонническата карта е достъпна в различни формати, размери и цени от следната страница: Filathonites.
Членовете на FoMA имат 20% намаление при закупуване на картата.


Друга карта на Света Гора е тази публикувана в Австрия от Райнхолд Цвергер (Reinhold Zwerger). Последното издание на неговата карта е от 2001. Цвергер e картограф и създава въпросната карта с всички пътеки които успява да открие за посещенията си (50) в продължение на 49 години на Света Гора. Заедно с FoMA възстановяват пътеките около Ватопед. На картата са оказани също височинните линии, което би улеснило поклонника ако има високометър.

Картата струва 25 евро (пощенските услуги са отделно) и може да бъде поръчана директно от дъщеря му Лизбет за Австрия и Европа, и за Германия от Щутгардеца Херберт Вайхел. За съжаление Райнхолд Цвергер е починал.

Карта на Цвергер. (английски).
Карта на Цвергер. (немски).

Ако искате да поръчате картата трябва да напишете е-майл до Лизбет Цвергер или до Херберт Вайхел.

Въпреки, че картата на Звергер предлага най- доброто картографиране на пътеките на Света Гора, хора които искат да ги използват трябва да имат впредвид, че много малки пътеки особено около манастирите не са картографирани и това може да бъде доста объркващо. Некартографираните пътеки са тези които свършват на картата му със стрелка. За тези които решът да тръгнат по пътеките на Света Гора също е препоръчително да се консултират с обясненията за пътеките на проекта на FoMA:

Пътеки в Света Гора, състояние, време за преход и линкове с обяснения.

FoMA системно обновяват информацията за състоянието на пътеките. От линковете може да доунлоаднете обяснение за пътеките и да ги принтирате.

Имайте в предвид, че дадените времена са за добри планинари без багаж. Ако сте уморени и имате багаж, или ако не сте добри планинари е добра идея да умножите времената по 1.5 или 2.

No comments:

Post a Comment